niedziela, 4 stycznia 2015

Przepis na Tiramisu – Jak przygotować pyszne tiramisu?

Jak zrobić pyszne tiramisu? To wcale nie jest trudne, jednak potrzebne będą pewne odpowiednie składniki – jeśli jesteście gotowi to zaczynamy!

Deser Tiramisu

Przepis na Tiramisu Mascarpone


Ponieważ deser tiramisu tworzy warstwa ciasta biszkoptowego nasączonego bardzo intensywną kawą espresso oraz winem marsala, najpierw musisz przygotować te składniki. Wino Marsala jest trunkiem przypominającym w smaku wiśniówkę, więc – w razie czego – swobodnie możesz jej użyć. Mocną, świeżo zaparzoną kawą zmieszaną z winem nasącz ciasto. Na warstwę nasączonego ciasta biszkoptowego nałóż krem przygotowany wcześniej ze zmieszania:
  • kwaskowego twarożku mascarpone,
  • śmietany,
  • cukru,
  • jajek.

Kiedy krem już zdobi ciasto biszkoptowe całość posyp niewielką ilością rozdrobionych kawałków gorzkiej czekolady. Czekoladę możesz też utrzeć na grubej tarce. Wcale nie takie trudne, prawda?

gotowe tiramisu

Tiramisu po włosku oznacza ocknij się, przebudź się, ale też poderwij mnie Deser ten podaje się bardzo silnie schłodzony i je się najczęściej do kawy. Zwykle tiramisu je się na drugie śniadanie – głównie w upalne dni. Sam serek Mascarpone to delikatny twarożek robionym z czystej śmietanki. Przebieg produkcji jest bardzo podobny do sporządzania jogurtu