niedziela, 4 stycznia 2015

Jak zrobić mleko sojowe w domu?

Mleko sojowe można dość łatwo zrobić samodzielnie w domu. Jeśli chcesz je robić regularnie dobrym pomysłem może być użycie maszyny do robienia mleka sojowego, których jest wiele na rynku (zachodnim).

mleko sojowe

Krok pierwszy: składniki
Do przyrządzenia jednego litra mleka sojowego potrzebujesz około 125g ziaren soi.

Krok drugi: namaczanie i pozbywanie się łupinek

Oczyść ziarna i namocz je przez 9 do 15 godzin w wodzie. Choć nie jest to absolutnie konieczne możesz usunąć listki i łuski wypłukując je wodą. Pozbycie się ich sprawia, że proces ekstrakcji jest bardziej efektywny. Drugim sposobem jest pokruszenie ziaren przed namoczeniem. Wtedy łuski łatwo oddzielają się i można je tak samo wypłukać wodą. Kiedy ziarna są zmiażdżone nie trzeba tak długo namaczać – wystarczy 7-9 godzin.

Krok trzeci: podgrzewanie ziaren soi (opcjonalnie)

Podgrzewanie ziaren soi niszczy enzymy, które powodują „fasolowy” smak mleka sojowego. Do podgrzania najlepiej użyć kuchenki mikrofalowej gdzie wkładamy nasączone, wilgotne nasiona soi na 2 minuty.

Krok czwarty: mielenie nasion soi

Zmiksuj/zmiel nasiona z 1 litrem wody używając miksera albo blendera. Przelej, odcedź całość przez gęstą szmatkę do robienia sera a otrzymany płyn to mleko sojowe. Pozostałe na szmatce nierozpuszczone części tookara – można je użyć do pieczenia chleba albo jako paszę.

Krok piąty: gotowanie mleka sojowego

Doprowadź mleko do wrzenia i następnie gotuj przez 5 do 10 minut. Po ostygnięciu mleko jest gotowe do picia i może być przechowywane w lodówce jeszcze 3 dni.

sojowe mleko

Krok szósty: przyprawianie mleka sojowego (opcjonalnie)
Mleko może być spożywane same lub z pewną ilością soli (sól jest też obecna w mleku krowim). Jeśli chcesz możesz je też mieszać i miksować z różnymi owocami.