niedziela, 4 stycznia 2015

Jak przygotować Sushi – składniki i produkty do sushi, jak zrobić sushi w domu, na imprezę?

Na pewno nie raz głowiłeś/-aś się jak zaplanować świetną imprezę dla przyjaciół lub rodziny? Co w takim razie powiesz na zorganizowanie imprezy sushi?  To łatwiejsze niż Ci się wydaje.

Pierwsza sprawa to wystrój. Załatw niski, prosty stolik i siedziska (mogą być poduszki z łóżka). Na tym stoliku ustaw prosty wazon z kwiatkiem. Ściągnij z internetu jakąś darmową, tradycyjną japońską muzykę by plumkała podczas posiedzenia. Kup lub wypożycz tradycyjne kimono oraz drewniane deseczki dla każdego z gości. Będą spełniać rolę talerzyków.

jak zrobić dobre sushi

Potrzebne składniki / produkty do zrobienia dobrego sushi:

  • ryż do sushi
  • surowa ryba (morska)
  • ocet ryżowy
  • mata bambusowa
  • imbir
  • wasabi
  • nori
  • sos sojowy
  • awokado, ogórek (opcjonalnie)

jak przygotować sushiZrobienie samemu sushi wyjdzie o wiele taniej, a przy gościach ciekawiej (jak się najpierw nauczysz), niż kupowanie gotowego w sklepie. Przepisów jest wiele w sieci, a składniki można kupić bardzo tanio w internecie. Najlepszym wyborem będzie u importerów. Aktualnie jest jeden importer w Polsce (oferujący produkty do Sushi) z własnym sklepem internetowym. Można tam liczyć na najwyższą jakość i niskie ceny. Nori są tam wielokrotnie tańsze niż w normalnym sklepie czy markecie, a wasabi w proszku (koncentrat do zrobienia pasty) jest tańsze nawet trzydziestokrotnie niż tubka! Wszystkie produkty (a jest ich cała masa) mają gwarantowaną jakość. Opłaca się tam też zakup sake, imbiru do przybrania sushi wraz z wasabi i sosu sojowego.

Najpierw gotujemy ryż. Po ugotowaniu ryż zostawiamy do czasu ostygnięcia. Następnie na rozwiniętej macie rozkładamy wodorosty. Potem układamy cienko warstwę ryżu (musi być już ostygnięty). Następnie kolejno dodajemy pozostałe składniki.

Oczywiście składniki nie muszą być dokładnie takie jakie wymieniliśmy powyżej. Można robić sushi na róże sposoby z różnymi produktami.

Na koniec Smarujemy niewielką ilością wasabi linie wzdłuż krawędzi wodorostów. Teraz zaginamy matę do środka i zaklejamy zawartość, a następnie rolujemy.

Ostatnim etapem jest krojenie – trzeba to wykonać bardzo ostrym nożem (bez ząbków).

gotowe dobre shushi

Teraz wystarczy podgrzać sake, zaparzyć zielonej herbaty i zapalić świeczki zamiast lamp. Tak przywitani goście na pewno nie będą mogli się długo pozbierać z wrażenia i możesz się spodziewać, że będą o tym opowiadać z zachwytem jeszcze przez wiele tygodni